Bliv døbt, gift eller begravet ved dit sommerhus
 

Nyhed fra Ribe Stift

24/04-19 10:25 Alder: 273 days

Bliv døbt, gift eller begravet ved dit sommerhus

Flagene blafrer lystigt i den livlige blæst, der smyger sig om fyrtårnet i Bovbjerg. Med udsigt til to sognekirker i sommerlandskabet fra fyrtårnets top har tre stifter inviteret til fest, for at fejre udgivelsen af en rapport og et idekatalog om Kirken i sommerlandet.


Biskop Henning Toft Bro (Aalborg Stift), biskop Henrik Stubkjær (Viborg Stift) og biskop Elof Westergaard (Ribe Stift) hilser den nye rapport velkommen. Foto: Henrik Vinther Krog

Rapporten kan bruges til at inspirere de enkelte menighedsråd rundt omkring de steder, hvor man har mange turister. Bare det, at der kommer fokus på det, så man kommer til at tale om det i menighedsrådene. Om hvad vi kan gøre for turisterne og hvad, de bidrager til i det lokale kirkeliv, fortæller biskop Elof Westergaard

Større betydning end sognekirken

Ribe Stift er sammen med Aalborg og Viborg gået sammen om at få dannet sig et overblik over, hvordan kirken har det i sommerlandet - og den har det rigtig godt.

Udover at kirken i sommerlandet er et sted at tage på sightseeing til, så viser ny rapport, at kirken i sommerlandet kan have større betydning end ens egen sognekirke.

-Sommerhuset er et betydningsfuldt sted og betegnes af mange som deres andet hjem. For nogen smitter det også af på kirken. Den kommer til at være lige så vigtig eller måske endda vigtigere for dem end den kirke, der er derhjemme, fortæller antropolog Marianne Houmøller-Jørgensen, der har rejst sommerlandet rundt og snakket med sommergæster og ansatte ved kirken.

Stigningen i sommerhusudlejninger og antallet af turister er en god grund til at få lavet en rapport Her kan man læse om eksempler på sommergæster, som vælger at blive viet eller få barnet døbt i deres ”sommerhus”-kirke.

 

Vi får hele verden

Og det er nemlig ikke kun dem der kommer til kirken i sommerlandet, der får noget ekstra. Også dem, der arbejder i kirken, får en ekstra oplevelse.

-Der var en, der sagde, at vi får hele verden ind her i mit sogn, fortæller Marianne Houmøller-Jørgensen.

-De har også travlt i hverdagen, og det er de opmærksomme på, og her er kirken et godt sted at komme.  

-Som biskop er jeg optaget af hvordan man f.eks. kan skabe større solidaritet i et provsti, så vi sørger for at der er gudstjenester nok i sommerlandet, fortæller biskop Elof Westergaard.

Rejsen rundt i sommerlandet bød også på overraskelser for antropologen. Som da hun stødte på flere eksempler på, at der er mange af sommerlandspræsterne, som holder konfirmation for sommergæster, der ellers er bosat i udlandet. De har fået deres børn konfirmeret i ”sommerhus”-kirken. 

-Det har været spændende. Jeg har mødt så mange forskellige mennesker og blevet klogere på både sommerhus og på folkekirke - og relationer derimellem, slutter Marianne Houmøller.


 
Varde Provsti, Roustvej 50, 6800 Varde. Tlf. 21 52 22 52. Email: varde.provsti(a)km.dk